El peix i els seus beneficis en la infància i l’adolescència

El peix i els seus beneficis en la infància i l’adolescència - El peix juga un paper molt important dins d’una dieta equilibrada i és un pilar fonamental en la dieta Mediterrània

El peix juga un paper molt important dins d’una dieta equilibrada i és un pilar fonamental en la dieta Mediterrània. Des de fa temps, el seu consum s’ha associat amb certs beneficis per la salut en totes les etapes de la vida, gràcies al seu interessant contingut nutricional.

El peix i els seus beneficis en la infància i l’adolescència - El peix juga un paper molt important dins d’una dieta equilibrada i és un pilar fonamental en la dieta Mediterrània
 
El peix ens aporta proteïnes de tan bona qualitat com les de la carn (d’alt valor biològic), però més fàcilment digeribles i assimilables. També conté àcids grassos poliinsaturats omega-3, nutrients essencials que juguen un paper molt important en diversos mecanismes psicològics i estructurals del cos, incloent-hi els sistemes neurològic, immune i cardiovascular. Com que aquests àcids grassos no els podem sintetitzar, els hem d’obtenir exclusivament de la dieta, i el peix n’és la principal font. A part, també és una bona font de minerals com el iode, el ferro, el magnesi i el calci (en aquelles espècies de peix que es mengen senceres amb espines), i vitamines A, D i algunes del grup B. 
 
En l’àmbit d’hàbits saludables, el consum de peix és de gran importància per la salut dels infants i és essencial per al seu desenvolupament, que comença en l’embaràs i continua durant la primera infància i l’adolescència. 
 
Actualment, s’han publicat molts estudis que relacionen el seu consum amb beneficis tant a escala emocional com en l’àmbit de rendiment acadèmic, millora del vocabulari, de l’aprenentatge verbal i visual, de la memòria i les habilitats d’atenció en els infants.
 
Per exemple, el 2016, la revista Clinical Nutrition relacionava el consum de peix dos cops per setmana (un d’ells peix blau) amb menys probabilitat de tenir problemes emocionals o de conducta en infants. Aquest estudi argumentava que el peix blau és la principal font dietètica d’àcids grassos omega 3, i que podria jugar un paper important en el creixement neuronal i el desenvolupament del cervell humà (Gispert-Llaurado et al., 2016).
 
Altres estudis centrats en la infància i l’adolescència, també han demostrat una possible millora de l’activitat cognitiva i de l’aprenentatge així com del rendiment escolar amb el seu consum.  En un estudi realitzat a Suècia amb nens de 15 anys, aquells estudiants que consumien peix més d’un cop per setmana eren aquells que tenien millors resultats acadèmics, en comparació amb aquells que només en menjaven un cop o menys per setmana (Kim et al., 2009). Els mateixos resultats es varen trobar tres anys més tard en un estudi amb adolescents de 12 a 18 anys, en el qual els estudiants que tenien una major ingesta de peix també tenien millors notes i un vocabulari més avançat (de Groot, Ouwehand & Jolles, 2012).
 
De la mateixa manera, el 2015, el British Journal of Nutrion publicava un estudi on es descrivia una millora de la capacitat lectora i de l’atenció en estudiants (de 8-11 anys) de 9 escoles diferents, que durant 3 mesos se’ls havia servit al menjador escolar dues racions de peix a la setmana, combinant peix blanc i blau (Sørensen et al., 2015). 

https://faros.hsjdbcn.org/ca/recomendacion/peix-seus-beneficis-infancia-ladolescencia