L’orada té una carn blanca i ferma, pocs greixos, es presta a múltiples preparacions, tan guisada com al forn, a la planxa o a la brasa.

L'orada té una carn blanca i ferma, amb pocs greixos, que es presta a múltiples preparacions, tan guisada com al forn, a la planxa o a la brasa o amb receptes més modernes, com un tàrtar o un cebiche orada en adob o marinada amb espinacs, maduixes, alfàbrega i pinyons. 

En els receptaris clàssics amb prou feines hi he trobat referències a l’orada, aurada, daurada o moixarra, cosa que fa pensar que aquest peix no es consumia gaire, ja que sí que hi ha gran nombre de receptes de lluç, salmó, truita, rajada i altres peixos que ara no se solen trobar a les peixateries, com la carpa. Només a “La cuinera catalana”, receptari anònim del segle XIX, hi ha dues línies dedicades a l’orada, per dir que s’assembla a la carpa, “té les mateixes qualitats i es compon de la mateixa manera”.

Avui, en canvi, d’orades en trobem a qualsevol peixateria i a la carta de molts restaurants, tan exemplars salvatges com, sobretot, de piscifactoria, ja que és un animal fàcil de criar, que prefereix les aigües temperades com les de la Mediterrània, on es cria en grans quantitats, o les de les Canàries, on també se’n fa una gran producció.

Els animals salvatges poden arribar a pesar més de 15 quilos i medir 70 centímetres, , i les femelles poden pondre dos milions d’ous per quilo de pes, per això és tan rendible criar-les en captivitat. 

¿El nom? Segur que tothom s’hi ha fixat, li ve de la franja daurada que té entre els ulls i que la distingeix d’altres peixos. I com a curiositat podem dir que és una espècie hermafrodita, és a dir, que són mascles des que neixen fins als dos anys, que es converteixen en femelles, o fins que superen els 600 g de pes, si bé alguns individus actuen com a mascles tota la seva vida.

L’orada té una carn blanca i ferma, amb pocs greixos, que es presta a múltiples preparacions, tan guisada com al forn, a la planxa o a la brasa o amb receptes més modernes, com un tàrtar o un cebiche, orada en adob o marinada amb espinacs, maduixes, alfàbrega i pinyons. 

PEIXATERIES GOURMET ANDORRA | PEIX I MARISC FRESC DE LA LLOTJA AL PRINCIPAT D’ANDORRA | T. +376808003

https://www.gastronosfera.com/ca/propostes-gastronomiques/6-delicioses-receptes-amb-orada